maanantai 1. huhtikuuta 2013

Perinnesukkaa

Suuren sukkahaasteen maaliskuun tekniikkahaasteena haettiin perinnesukkaa. Tällä kertaa jätin Ryysyrannan Joosepin harmaat pässinpökkimät ja mummun seiskaveikkasukat väliin ja suuntasin merta edemmäs kalaan. Kierreraitaa ja kirjoneulekuvioita on käsittääkseni jonkin verran käytetty myös Suomessa, mutta ainakin minä miellän nämä enemmän Virolaiseksi neuleperinteeksi.


Esikuvana näihin sukkiin toimi Merike's socks Nancy Bushin Folk Socks kirjasta. Muokkasin kuitenkin mallin enemmän omaan makuuni sopivaksi: pidempi varsi, kirjoneulekuvion muokkaus paremmin uusiin mittasuhteisiin sopivaksi, ranskalainen kantapää ja niin edelleen.


Kierreraita oli minulle uusi tekniikka, uusi siis siinä mielessä, että en ole sitä mihinkään mallitilkkua enempää ennen käyttänyt. Muutamasta suomalaisesta lähteestä olen nähnyt kierreraitaa käytettävän niin, että lankajuoksut menevät peräkkäisillä kerroksilla aina samaan suuntaan (esimerkkinä Tuuteri-lapaset Ullasta). Nuolikuvio syntyy kun neulotaan peräkkäiset kerrokset vaihtamalla lankojen kiertosuuntaa

5 kommenttia:

Judiuni kirjoitti...

Ihanat sukat. Täytyy kaivaa Folk Socks esiin ja tutustua malliin.

SuviL kirjoitti...

kauniit!

-P- kirjoitti...

kauniit sukat! Mullekin tuo "nuoli" on uusi tekniikka. Olen sen neulomisen lukenut jostain, mutta kokeilemaan en ole vielä päätynyt.

Inkeri kirjoitti...

Tyylikkäät.

Elina kirjoitti...

Onpas kauniit sukat! Ja kierreraita toimii aina. :)