keskiviikko 24. joulukuuta 2008

Aikuisen tontun takki

Eilen valmistui vihdoin ja viimein kevästä asti työn alla ollut Adult Tomten Jacket eli aikuisen tontun takki. Muutaman kuukauden se oli välillä huilivuorossa sillä se oli kesäkuukausina aivan liian lämmin sylissä pidettäväksi.

Aika paljon sai säätää ja suunnitella, vaikka periaattessa valmiista mallista tekikin. Lähtökohtana oli alkuperäinen Modular Tomten Jacket (Elizabeth Zimmerman), Brooklyntweedin versio Adult Tomten Jacket (ei ole varsinainen ohje vaan siinä kuvaillaan yleisellä tasolla tehtyjä muutoksia), tämä versio takista (kuvat) sekä tietysti oma mielikuva siitä, mitä haluan saavuttaa.

Langaksi valikoitui Pirtin Kehräämön karstalanka (140x3) ja tikuttelin koko takin menemään 3,5 mm puikoilla. Harmaa on samanvahvuista hailuotolaista villaa ja vihreä paksua Pirkkalankaa. Koska tuo Pirkkalanka on hieman ohuempaa tuli reunoista mukavan napakat vaikken käyttänytkään pienempiä puikkoja niitä neuloessa.

Kaulus istuu ihanan napakasti ja suojaa niskan vaikka huppu olisikin alhaalla. Ylimmäisen napin voi toki jättää aukikin jos ahdistaa.

Taskut tein jälkikäteen. Purin keskeltä sopivan määrän silmukoita, neuloin toiseen reunaan taskupussin ja toiseen vihreällä reunuksen. Taskujen kohdistaminen oli tällä tavoin ehkä helpompaa kuin keskeneräiseen tekemällä, mutta jotenkin harmitti alkaa niitä tekemään, kun takki olis ollut periaatteessa muuten jo valmis.

Huppu tuli kertaalleen jo purettuakin matkan varrella. Aivan sataprosenttisen tyytyväinen en ole siihen vieläkään, mutta eiköhän tuon kanssa voi jo elää. Valitettavasti päätön mallinukke ei sitä voi esitellä kuin näin alhaalla roikkumassa. Mulla on vähän sellainen viha - rakkaussuhde noihin huppuihin, yleensä tulee aina tehtyä vähän useampaan kertaan. (Ja sitäpaitsi huppu ei ole erityisen kätevä takin alla käytettävässä neuleessa.) Sitä täydellistä metsästäessä.

Tekis mieli vielä huovuttaa tätä kevyesti. Takki on aika painava (900 g) ja pelkään sen käytössä venyvän ihan muodottomaksi. Käsin en ala huovuttamaan (käsien iho ei kestä) ja pesukonehuovutuksessa saa olla aika varpaillaan, ettei tule lapsukaisille haarniskaa...

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Wau! Tosi kaunis takki! Hyvää ja rauhallista joulua :-)

Pirjo kirjoitti...

Voi kuinka ihana, saispa tuollaisen. Hyvää joulun jatjoa!