sunnuntai 23. marraskuuta 2008

Mitä tänään opin?

1) Uuden tavan tehdä reunasilmukat
Olen aina neulonut reunasilmukat eli kappaleen ensimmäisen ja viimeisen silmukan oikein . Joku joskus hehkutti, kuinka kaunis reuna tulee, kun neuloo reunasilmukat nurin. Höh, sehän on sama kuin neulois ne oikein.... vai onko? No ei muuten ole! Se reunan ympäri kääntyvä lanka kulkee kauniimmin nurjien silmukoiden kanssa ja reunasta tulee litteämpi. Ero on sen verran pieni, että kuvaan sitä on vaikea saada näkyviin, se pitää kokeilla - käsi kyllä tuntee eron.

2) Uuden tavan luoda silmukat
Omia ohjeita kirjoittaessani olen joskus miettinyt silmukoiden luomistavan vaikutusta neuleen aloittamiseen. Minä käytän "sitä perinteistä suomalaista", taitavat rapakon takana kutsua long-tail cast-on:iksi ja sen kanssa on luonnollista aloittaa työ nurjan puolen kerroksella. Olen neulonut joulupukinkonttiin pariakin Phildarin neuletta - suoraan ranskankielisestä ohjeesta (!)* - ja jäin miettimään ohjeen aloitusta, siinä kun ensimmäinen kerros oli oikean puolen kerros. Piti sit kaivaa samaisesta lehdestä silmukoiden luomisohje, ja sieltähän se selvisi. Tuloksena on samannäköinen luomisreuna kuin tuolla omalla tavallanikin, mutta päinvastoin, eli ensimmäinen kerros on todellakin oikean puolen kerros. Tämä tosin taitanee jäädä hauskaksi kuriositeetiksi eli taidan pitää kiinni entisestä tavastani - jos ei nyt jostain aivan erityisestä syystä muuta pidä keksiä.


*) Kymmenkunta vuotta sitten suoritin pari opintoviikkoa ranskan alkeita yliopistolla... Onneksi on hyvät kuvat! Lehdissä on kohtuu kattavat tekniikkakuvat ja niistä olenkin neuleranskaa opetellut. Tekniikat kun on tuttuja, sanasto ei.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hmmm... täytynee kokeilla tuota reunasilmukka-asiaa. Ensimmäiseksi tuli minullakin mieleen, että samahan se on kumman tekee.

Kovin monimutkaiselta näyttää tuo silmukoiden luontitapa. Minä opin kudonnan opettajalta (hän opettaa siis myös neulontaa) uuden tavan silmukoiden luontiin ja sitä olen siitä asti käyttänyt. Ei tarvitse kuin luoda yhdelle puikolle, mutta siinäkin tulee oikea ja nurja puoli perinteiseen tyyliin.