maanantai 5. huhtikuuta 2010

Pupupaita

Tammikuussa Ravelryn Kaheliryhmässä alkoi vapaamuotoinen puputakkien/ -paitojen yhteisneulonta eli pupukalli. Eli neulomuksia Colourmartin ihanaisesta merino-angora langasta. Kanssakahelit kerkesivät melkein tyhjentää kaupan niistä villapaitapaksuisista langoista, joten hitaasti syttyvänä jouduin tyytymään kaksinkertaisena neulottavaan ohuempaan. Metrejä langassa oli 1189/ 150 g eli kaksinkertaisenakin noin 430 m/ 100g.


Tikuttelin paidan 3,5 mm puikoilla, resorit 3 mm ja langan menekki yhteensä 450 g. Kevyt ja lämmin. Pehmeä ja ihana. Pupunpehmeä.

Tavoite oli 4. maaliskuuta, jolloin pääkaupunkiseudulla järjestettiin puputakkien kokoonumisajot. (Meille etäosallistujile oli luvassa kuoharin nauttimista ihan kotioloissa.) No, nälkä kasvoi syödessä ja paidasta tulikin paljon alkuperäistä suunnitelmaa pidempi. Se alkoi olla jo niin iso, ettei viitsinyt oikein reissussa kuljettaa mukana ja niinpä pupu joutui sohvannurkkaneuleena odottelemaan niitä harvinaisia sohvannurkkahetkiä, eikä ehtinyt määräaikaan mennessä valmiiksi. Mutta mitäpä siitä, pääasia, että tästä tuli ihana!


Paita on neulottu Tuulian TTS metodilla. Siis ylhäältä alkaen pyörönä, istutetuilla hihoilla. Kiitämme: sovitettavuutta neulomuksen edistyessä, olemattomia saumoja. Moitimme: pesussa muuttuvaa neuletiheyttä, neulottavan kappaleen kokoa. Tykkäsin kyllä, mutta ihan varauksetta en vielä kaikkia neulomuksiani tähän muottiin ole valmis pistämään, lähinnä tuon neulomuksen koon takia. (Sanoo hän jolla on nyt puikoilla yhtenä kappaleena neulottava mekko itselle...)


Langassa oli jonkinlainen öljy/ rasvakäsittely (ilmeisesti helpottamaan teollista työstämistä?) ja pesu pörhisti sen täyteen kukkaansa. Pesin kyllä mallitilkun ja laskeskelin mitat sen mukaan, mutta ehkä juuri sovittammisen helppoudesta johtuen muotoiluja tuli tehtyä matkan varrella ja kaikki eivät sit osoittautuneet ihan parhaiksi mahdollisiksi. Yhdet lyhennetyt kerrokset tuosta rintavarustuksen kohdalta poistaisin jos tekisin tämän uudelleen. Hihan pituus jäi myös pesun jälkeen aavistuksen naftiksi, pitää muistaa seuraavan pesun jälkeen hieman venyttää.
Yksi huonokin puoli tässä on. Eihän tätä kukaan meinaa älytä käsinneulotuksi. Jos haluaa paistatella oman erinomaisuutensa loisteessa, joutuu kehut kerjäämään...

14 kommenttia:

anpali kirjoitti...

Juu, se on kertakaikkisen ihana. Ja tuo viimeinen kommentti on varmaankin aika totta, ei sitä käsinneulotuksi ensimmäisenä arvaa (ellei ole nähnyt jo tekoprosessissa...)

Kaisa kirjoitti...

Tosi kaunis paita! Juuri sellainen toimiva käyttöneule.

hiisa kirjoitti...

Aivan ihana ja istuu todella hyvin!

Villikissa kirjoitti...

Kauniisti istuva neule. Melkoinen homma ollut tuossa tikuttelussa ohuesta langasta.

Tess kirjoitti...

Ihana neule!

Mari kirjoitti...

On kyllä tyylikäs neule, eikä todellakaan näytä käsinneulotulta. Ei nimittäin kukaan voi uskoa, että joku jaksaa käsin tikutella noin ohutta yksiväristä mustaa sileää neuletta puseron verran... ;)

Anonyymi kirjoitti...

Todella kaunis neule, juuri tuollaisen haluaisin itsellenikin. Onnittelut!

kaisa kirjoitti...

Jep, Jep. Tuota neulospintaa katsellessa tulee kyllä mieleen, että sullahan on se neulekone. Mielettömän siistiä jälkeä!

Anonyymi kirjoitti...

Aivan ihana paita, todella siististi tehty!

Voisitko kertoa mikä Colourmartin lanka on kyseessä, eli minkä vahvuinen? Kerrattiinko se Colourmartissa vai neuloitko vain kaksinkertaisena? Ja mikä mahtaa olla se lanka, jota ensin ajattelit paitaan käyttää? Olen pitkään harkinnut tilausta Colourmartista, mutta ongelmana on se, etten oikein osaa arvioida paljonko lankaa tarvitsisin tuollaista paitaa varten.

Taina kirjoitti...

Lanka on Angora/Merino 2/16NM 4ply Weight, 1300 yd/ 150 g. Neuloin suoraan kahdelta kartiolta ja tähän meni siis melko tarkkaan 450 g.

Alunprin katselin samaa lankaa tuplavahvuisena eli 4/16NM.

juuli kirjoitti...

Tässä on tyyliä! Ja niin sileästi tehty, että ymmärtää, miksi kehuja ei anneta omasta tahdosta. Käsinneulotut mielletään, hm, rouheammiksi.

Tiina kirjoitti...

IHANA! Siis oikeesti tosi kiva. Ja noi napit tuolla helmassa on just se juju. Nämä simppelin näköiset jotenkin vetoaa yksinkertaiseen mieleeni kovin.

Katja kirjoitti...

Kaunis! Ei liikaa yksityiskohtauksia ja se on hyvä!

JaaPa kirjoitti...

Tosi upea!!