torstai 19. maaliskuuta 2009

Mallitilkkuja

Niina kirjoitteli blogissaan muistiinpanoista ja mallitilkuista. Mulla on kans laatikossa läjä mallitilkkuja ja muistiinpanot hukassa. Tiedän kyllä kuinka monta silmukkaa ja kerrosta on jossain mallitilkussa 10 cm kohden, mutta en tiedä millä puikoilla tai minkälaisen käsittelyn jälkeen tulos on saavutettu. Langan osaan sentään useinmiten arvata. Olen usein mietiskellyt, että pitäis kirjoittaa strategiset tiedot pikkuiselle paperilapulle ja nitoa/ ommella/ solmia kiinni siihen mallitilkkuun.

Osa näistä mallitilkuista on sellaisia, että langat on jo neulottu tai ainakin se päätyö mitä niistä oli tarkoitus tulla.

Osa taas on tehty varastosta löytyneistä epämääräisistä keristä neulojan ihmetellessä mitä niistä langoista vois tehdä. Typillisesti niitä on liian vähän mihinkään kiinnostavaan, mistä lie meille kulkeutuneet. En vaan tahdo keksiä mitä tehdä 150 - 200 g jotain lankaa.

Osa taas on sellaisia, että lankaa on ostettu 1 kerä kokeilua varten. Haluan kokeilla langan käyttäytymistä puikoilla ennen kuin ostan isompaa erää, varsinkin jos on kyseessä minun neulomistottumuuksini epätyypillinen lanka ja muutenkin vähän epäilyttää. Aika harvoin tulee muuten tällaisia lankoja sitten ostettua enempää. Mutta tulipahan kokeiltua. Lapsillekin aina sanon, että pitää maistaa ennenkuin saa sanoa että ei tykkää. (Siis ruokaa ei lankaa.)


Jossain vaiheessa aloin säilömään näitä mallitilkkuja. Tuli villi ajatus, että haluan kasata niistä mosaiikin, torkkupeiton. Epämääräiset lanka nyssykät vois tikutella sit siihen täytteeksi. Jotain "tilkkuja" (esim. puoleen väliin ehtinyt lapsen villapaidan etukappale) vois myös ehkä leikata sopivan muotoiseksi/ kokoiseksi ja saumuroida reunat.

Pitäis vaan jaksaa useammin neuloa mallitilkut "kauniiseen loppuun". Monesti tulee tehtyä vähän matkaa sievää tasaista pintaneuletta, sitten alan jostain nurkasta kokeilemaan lisäyksiä tai kavennuksia tai jotain erityistä mallineuletta ja tilkusta tulee jonkinsortin avaruushämähäkki, 8 silmää, 13 lonkeroa ja kyttyrä. Ei istu peittoon ei. Tai mistä sen voi tietää. (Maista.)

1 kommentti:

anpali kirjoitti...

Loistava idea! Vielä kun tulis neulottua niitä mallitilkkuja, tai ei tulis niitä heti purettua tai tulis säilöttyä ne johonkin tiettyyn paikkaan tai...

Itseasiassa minulla pyöri yksi mallitilkku (kokirankarvalankainen), alareuna sileää oikeaa, yläreunassa 2o,2n joustinta. Se näytti aivan linnalta. Suunnittelin tekeväni siitä tilkkukortin, mutta sitten jouduin purkamaan sen ja käyttämään langan kämmeköihin, olisi muuten jäänyt vajaaksi.